Parohia Andolina
Protopopiatul Călărași

Cerc catehetic la Parohia Andolina din Protopopiatul CălărașiNoutati
28-03-2019 09:43

Miercuri, 27 martie 2019, Protopopiatul Călărași a organizat cercul catehetic lunar, susținut de Grupul catehetic al Parohiei Andolina, la care au participat 25 copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, preoții  Cercului Pastoral, dar și domnul Petre Pavel, primarul comunei Ciocănești.

Tema propusă a fost: ,,Floriile bucuria copiilor” și a fost susținută de doamna Ciuchina Cornelia Erasmia, profesoară de religie în școala din localitate.

Acțiunea a avut loc în biserica parohială, iar doamna profesoară, folosind un limbaj pe înțelesul copiilor, le-a explicat acestora că sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor sub numele de „Florii” este  sărbătoarea care vestește Paștele, rememorând intrarea Domnului în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii orașului și întâmpinat cu frunze de finic asemenea unui împărat.

Cu ajutorul unor fișe de lucru cei mici și-au împropriat informațiile despre această sărbătoare, după care au completat un rebus religios având ca temă intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim.

 În continuare, cei mici au prezentat câteva tradiții românești de florii, printre care și faptul că la biserică se sfințesc ramurile de salcie aduse de credincioși, se citesc rugăciuni de sfințire a salciei, și ținând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinței vieții asupra morții, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare, oamenii trec peste necazurile vieții.

Credincioșii împodobesc apoi cu ramuri de salcie sfințită icoanele, ușile și ferestrele gospodăriilor lor. Aceste ramuri sfințite se păstrează peste an, existând credința că ele tămăduiesc diferite boli. Cei mici au amintit și faptul că aceasta este și sărbătoarea celor care poartă nume de flori.

În încheiere, preacucernicul părinte paroh a mulțumit celor prezenți pentru participare și le-a reamintit copiilor că deniile încep întocmai în seara zilei de Florii și le-a făcut o invitație pentru a participa la frumoasele slujbe din toată Săptămâna Pătimirilor Domnului.

Acțiunea s-a încheiat cu o agapă creștină oferită prin grija Comitetului Parohial.

A consemnat părintele Nemțanu Ionuț de la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia.